Pomarańczowo-żółte odcienie jesieni, czyli dynia w kremowym wydaniu

    Kiedy przychodzi ten jakże klimatyczny, szaro-bury, deszczowy, a czasem i pięknie słoneczny czas w roku, jakim jest jesień, każdy, niezależnie od nastawienia, powinien pomyśleć o tym, aby sprawić sobie dynię! Daje ona masę kulinarnych możliwości, przez co o tej porze roku w mojej kuchni gości już od kilku lat. 

     *Pisząc to wszystko owinięta w gruby, ciepły, dziergany sweter, z kubkiem herbaty obok, podczas gdy aura za oknem nieszczególnie zachęca do wyjścia - jeszcze bardziej daję się ponieść temu całemu październikowemu okresowi i utwierdzam się w przekonaniu, że naprawdę kocham jesień.*  

    Ale wracając do dyni! Zazwyczaj wybierałam tę klasyczną formę spłaszczonego koła. W tym roku postanowiłam otworzyć się na nowe i tak, dynia piżmowa zawitała w mojej kuchni. Czym różni się od tej klasycznej? Na pewno kształtem i odcieniem skórki, ale także ma delikatny orzechowy posmak, dzięki czemu dania, w których występuje nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. 

W tym poście podzielę się z Tobą przepisem na zupę-krem z dyni piżmowej. Rozgrzewającą, z dodatkiem imbiru i gotowaną na mleczku kokosowym.... Poezja!

Przy robieniu tej zupy pomagałam sobie Thermomixem, jednak bez problemu można ją zrobić przy użyciu garnków, noży i blendera i właśnie taką wersję tutaj opiszę. 

Krem z dyni piżmowej na mleczku kokosowym z kurczakiem 

2 porcje

POTRZEBUJESZ:

1 dynia piżmowa (nie za duża)

1 pierś z kurczaka

1 cebula 

2 ząbki czosnku (jeśli lubisz, możesz dodać więcej)

korzeń imbiru (kawałek wielkości kciuka) lub imbir w formie przyprawy (pół łyżeczki)

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek (lub dowolnego tłuszczu)

300 ml mleczka kokosowego 

150 ml wody

garść pestek dyni, orzechów 

1 kostka rosołowa

papryka słodka mielona

kurkuma

pieprz

sól

ROBISZ:

Weź większy garnek i rozgrzej w nim tłuszcz. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zmniejsz ogień. Podsmaż przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Po niecałej minucie do garnka wrzuć obraną i pokrojoną w średnią kostkę dynię. Podsmaż na średnim ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie zawartość garnka zalej mleczkiem kokosowym i wodą. Dodaj kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż pestki dyni i orzechy, co chwilę mieszając. Kiedy napęcznieją zdejmij je z ognia i przełóż do innego naczynia. Na tej samej patelni i jednej łyżce dowolnego tłuszczu, podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka. Posyp go papryką, kurkumą, pieprzem i solą według uznania. Ugotowaną zawartość garnka zblenduj. Krem przełóż do dwóch głębokich talerzy. Na wierzch wyłóż kurczaka i posyp uprażonymi pestkami dyni i orzechami. Gotowe!

MASZ: Rozgrzewający krem z dyni piżmowej z orientalną nutą i delikatną konsystencją. Gwarantuję Ci, że dzięki tej zupie pokochasz jesień, jak ja! :) 







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Moja spontaniczna miłość do pistacji

Ciasto francuskie na słono, które podbija podniebienia moich gości

Chciałam coś przypominającego Carbonarę - wyszedł spontaniczny hit!