Pomarańczowo-żółte odcienie jesieni, czyli dynia w kremowym wydaniu
Kiedy przychodzi ten jakże klimatyczny, szaro-bury, deszczowy, a czasem i pięknie słoneczny czas w roku, jakim jest jesień, każdy, niezależnie od nastawienia, powinien pomyśleć o tym, aby sprawić sobie dynię! Daje ona masę kulinarnych możliwości, przez co o tej porze roku w mojej kuchni gości już od kilku lat.
*Pisząc to wszystko owinięta w gruby, ciepły, dziergany sweter, z kubkiem herbaty obok, podczas gdy aura za oknem nieszczególnie zachęca do wyjścia - jeszcze bardziej daję się ponieść temu całemu październikowemu okresowi i utwierdzam się w przekonaniu, że naprawdę kocham jesień.*
Ale wracając do dyni! Zazwyczaj wybierałam tę klasyczną formę spłaszczonego koła. W tym roku postanowiłam otworzyć się na nowe i tak, dynia piżmowa zawitała w mojej kuchni. Czym różni się od tej klasycznej? Na pewno kształtem i odcieniem skórki, ale także ma delikatny orzechowy posmak, dzięki czemu dania, w których występuje nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.
W tym poście podzielę się z Tobą przepisem na zupę-krem z dyni piżmowej. Rozgrzewającą, z dodatkiem imbiru i gotowaną na mleczku kokosowym.... Poezja!
Przy robieniu tej zupy pomagałam sobie Thermomixem, jednak bez problemu można ją zrobić przy użyciu garnków, noży i blendera i właśnie taką wersję tutaj opiszę.
Krem z dyni piżmowej na mleczku kokosowym z kurczakiem
2 porcje
POTRZEBUJESZ:
1 dynia piżmowa (nie za duża)
1 pierś z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku (jeśli lubisz, możesz dodać więcej)
korzeń imbiru (kawałek wielkości kciuka) lub imbir w formie przyprawy (pół łyżeczki)
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek (lub dowolnego tłuszczu)
300 ml mleczka kokosowego
150 ml wody
garść pestek dyni, orzechów
1 kostka rosołowa
papryka słodka mielona
kurkuma
pieprz
sól
ROBISZ:
Weź większy garnek i rozgrzej w nim tłuszcz. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zmniejsz ogień. Podsmaż przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Po niecałej minucie do garnka wrzuć obraną i pokrojoną w średnią kostkę dynię. Podsmaż na średnim ogniu przez około 2 minuty. Po tym czasie zawartość garnka zalej mleczkiem kokosowym i wodą. Dodaj kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż pestki dyni i orzechy, co chwilę mieszając. Kiedy napęcznieją zdejmij je z ognia i przełóż do innego naczynia. Na tej samej patelni i jednej łyżce dowolnego tłuszczu, podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka. Posyp go papryką, kurkumą, pieprzem i solą według uznania. Ugotowaną zawartość garnka zblenduj. Krem przełóż do dwóch głębokich talerzy. Na wierzch wyłóż kurczaka i posyp uprażonymi pestkami dyni i orzechami. Gotowe!
MASZ: Rozgrzewający krem z dyni piżmowej z orientalną nutą i delikatną konsystencją. Gwarantuję Ci, że dzięki tej zupie pokochasz jesień, jak ja! :)
Komentarze
Prześlij komentarz